Deprem bölgesinde böbrek hastalarına diyaliz desteği
Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerdeki tüm hastalara hayatta kalabilecekleri kadar diyaliz desteği sağlamak amacıyla diyaliz merkezlerinin 7/24 faaliyet gösterdiğini belirtti. .
Şişli’de bir otelde düzenlenen “Yaşadığımız Deprem Felaketi ve Türk Nefroloji Derneği” konulu basın toplantısının açılışında konuşan Prof.
prof. Yıldız, bu gelişmeler ışığında bu yılki “Dünya Böbrek Günü” tema içeriğinin “deprem ve böbrek”, “deprem ve nefroloji” başlıkları altında belirleneceğini söyledi.
Depremin yaklaşık 13 milyon kişinin yaşadığı geniş bir alanda meydana geldiğine ve bu bölgede çok sayıda diyaliz tedavisi gören hastanın bulunduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:
“Depremde böbrek sağlığı açısından değerli bir konu da diyaliz hastalarının diyalize ulaşım sorunu. Sınırlı sayıda makineli tüm hastalara diyaliz desteği verebilmek için potasyum başta olmak üzere çok önemli kısıtlamalar uygulamak ve diyaliz sıklığını 2 saat azaltmak gerekiyor. , haftada bir veya iki kez. İşe yaraması paha biçilemez.
“Çukur altından kurtulan ve ezilme sendromu gelişen kişiler diyaliz tedavisine ihtiyaç duyar”
Türk Nefroloji Derneği Böbrek Afetleri Grubu Başkanı Prof.
prof. Dr. böbrek hasarına. gerekir.” dedi.
Depremlerde yaralananların yüzde 2-3’ünde ezilme sendromu olabileceğini vurgulayan Tuğlular, “Tıp camiasında buna ‘böbrek felaketi’ denir. Ölümcül yaralanmalar nedeniyle depremlerden sonra en sık ölüm nedeni budur. ölümcül yaralanmalara bağlı ölümlerin en yaygın nedenidir. Kapasitenin ayarlanması gerekir. Çünkü normal zamanlardan çok farklı olarak ve çok sayıda bir anda diyaliz gerekebilir.” değerlendirmesini yaptı.
Türk Nefroloji Derneği Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever liderliğinde 1999 Marmara Depremi sonrası kazanılan deneyimlerden geleceğe yönelik derslerle “Böbrek Afet Uyum Sistemi”nin kurulduğunu belirten Tuğlular, azaltmanın en önemli yolunun bu olduğunu anlattı. afetlerin yıkıcı gücü önceden hazırlıklı olmaktır.
prof. Dr. Hangisinin kaç hasta alacağını planlamaya çalıştı.Belirsiz rakamlara göre 1500’den fazla ezilme sendromlu hasta bu süreçte takip edildi, sevk edildiği bölge ve illerde 800’den fazla kişi diyalize girdi. . Bugün bu hastaların birden fazla taburcu edilmesinin prestijinden memnunuz.” şeklinde konuştu.
Toplantıda dernek ve yönetim kurulu üyeleri ile uzman doktorlar saha izlenimlerini, lojistik güçlendirme uyumunu, afet bölgelerinde neler yaptıklarını ve bu depremden çıkarılacak dersleri konuştular.